ticket

Mr. Polska


Aanvang: 20.25 uur
Podium: Rabobank Mainstage

Dominik Wlodzimierz Groot, oftewel rapper Mr. Polska, zag op 20 juli 1989 in het PoolseTorún het levenslicht. Mr. Polska werd geboren als zoon van Poolse ouders. Zijn achternaam was dan ook Czajka. Toen hij drie jaar oud was scheidden zijn ouders en emigreerde hij met zijn moeder naar Nederland om daar een nieuw leven te beginnen. Zijn moeder trouwde met een Nederlandse man en zo kwam Mr. Polska aan zijn Nederlandse achternaam (‘Groot’). Hij groeide op in Utrecht, maar kwam ook nog ieder weekend in Polen dankzij het werk van zijn moeder, die stewardess was. Mr. Polska was al jong bezig met muziek en teksten schrijven. Zijn droom was om de beste rapper van zowel Nederland als Polen te worden.

In 2004 zette de EU de grenzen open voor Polen die in Nederland wilden werken en kort daarop was het tijd voor Mr. Polska om de grenzen van de Nederlandse HipHop scene open te gooien. Dat lukte: Elke video of sessie die Mr. Polska dropt wordt meer bekeken dan het dagelijkse 8 uur journaal en wist met zijn producer Boaz van de Beatz een nieuwe, ruwe sound neer te zetten.

Mr.Polska is het vlaggenschip van het hiphoplabel Nouveau Riche Music. Na de middelbare school te hebben afgerond ging Mr. Polska naar de Herman Brood Academie in Utrecht. Al tijdens zijn studie, om precies te zijn in 2007, bracht hij in eigen beheer een album uit onder de naam MC Polski. In 2010 rondde Mr. Polska zijn opleiding af. In datzelfde jaar stond hij tegenover Kalibwoy, Boef en de Gelogeerde Aap in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Hij won niet, maar ontving in 2010 wel een StateMagazine Rookie of the Year award. De klein grote man rijgt sinds zijn State Award de successen aaneen. Hij twitterde zichzelf naar het podium van de TMF awards, hij scoorde de clubhit Vinger op de Klitter, deed voorprogramma’s van Lil B en House of Pain, werd ‘meest geretweete rapper van Nederland’, werd geselecteerd voor het MCN unsigned project Homegrown 2011 en bracht zijn debuutalbum in maart 2012 uit. Daarnaast ontving hij in het najaar van 2011 de Publieksprijs van de Pool van het jaar-verkiezing. In 2012 stond hij op het 3VOOR12-podium van Noorderslag en gedurende het Europees Kampioenschap voetbal in 2012 maakte Mr. Polska iedere avond achtergrondreportages in Polen voor het programma Sportzomer op Radio 1.

Sindsdien volgen de succesen elkaar in een sneltreinvaart op. In 2012 scoorde hij enorme hits met de singles van Allermooiste Feestje, Krokobil en Hausa Wausa en in 2013 deed Mr. Polska dit succes nog eens even dunnetjes over met zijn mixtape en single van Vlammen. Met meer dan 100 shows per jaar op zijn naam is hij inmiddels al zeker 3 jaar lang een graag geziene gast op de grotere Nederlandse festivals, in vrijwel alle discotheken in Nederland en aan de kusten van alle badplaatsen in Europa waar in de zomer zich Nederlandse jongeren bevinden.

De toekomst? Hard werken! Dat is het credo van Mr.Polska, a.k.a. Snoller. Hij staat daarmee symbool voor alle Oostblokkers in het Westen en nee, Mr. Polska schaamt zich niet voor zijn Poolse afkomst. Hij is juist trots, neemt zichzelf niet te serieus en beschouwt iedere dag als zijn verjaardag. Kortom, het leven is een feestje en met dat enthousiasme wordt zijn movement iedere dag groter.

Een show van Polska? Hard, rauw, energiek, Pools en recht in je smoel. Het voelt als schuurpapier over een motorkap, maar wel met een dansje en maak ook plaats in die backstageruimte.

Mr.Polska kwam op zijn artiestennaam door de trots op zijn achtergrond, maar ook om een brug te slaan tussen Nederlanders en Polen. Binnen een jaar nadat hij zijn opleiding had afgerond had Mr. Polska een platencontract op zak. In de tussentijd is veel gebeurd en Mr. Polska gaat dóór! Zo was Mr. Polska te zien in het populaire RTL 5-programma Expeditie Robinson en met internationale allure werkt hij nu hard aan nieuwe singles!

Over Nouveau Riche Music

Mr.Polska is onderdeel van Nouveau Riche Music, het succesvolle electronische muzieklabel dat zijn basis kende in Gorinchem. Het creatieve collectief hebben roots in alle uithoeken van de wereld, maar werken binnen en buiten de studio allemaal hard aan hun eigen carrière. Niettemin is de broederschap eerste prioriteit. Dat is ook terug te zien op alle releases en in de videoclips. Op 10 juni 2011 kwam de eerste officiële fysieke release uit van Nouveau Riche onder de titel Alziend Oor en op 15 november 2013 bracht het label de opvolger Alziend Oor II uit met een labelnight op Buma Rotterdam Beats.

EGOpop
  • Stuur een bericht

   Please let us know your name.
   Please let us know your email address.
   Please let us know your message.
   Ongeldige invoer
  • Contact gegevens

   Stichting EGOpop 
   p/a Notarisappel 6
   5988 EV  Helden

   Social Links

   Facebook Twitter Flickr Spotify
 • Festival Locatie

  De Horsten
  5987 AS Egchel